De inkomsten van mijn uitgaven

blauwe envelop

Wat ik verdien met mijn boeken, wil de fiscus ieder jaar weer weten. Hoe zit het, Rep? Kunnen we er dit jaar nog wat helicopters tegenaan gooien in Afghanistan of een Nederlandse probleemwijk opknappen? Ik hoef het hem pas uiterlijk 1 april te vertellen, maar doe het nu alvast maar. Want het is waarschijnlijk een tegenvaller voor het huidige kabinet en wellicht moeten er plannen aangepast worden.

Van Het Groot Mahjong Boek zijn er in 2007 362 exemplaren verkocht. Daardoor is de voorraad op 31 december 2007 geslonken tot 121 exemplaren. Die zijn trouwens inmiddels ook verkocht. Om uitgeverij Tirion destijds over te halen van Het Groot Mahjong Boek een mooi boek te maken, in kleur en op goed papier, heb ik afgezien van een honorarium voor de eerste druk. Dus 362 x € 0 = € 0. Een tweede druk komt er niet. Dus van dat boek worden de fiscus en ik niet rijk.

Zaans groentje is in november 2007 verschenen en daarover zijn in dat jaar geen royalties betaald. Dus ook hier blijft de teller op 0 staan.

Mijn andere boeken zijn ook uitverkocht. Die leveren dus ook geen enkele stuiver op voor de staat en voor de auteur.

Aan royalties heb ik dus helemaal niets verdiend in 2007.

Maar dan zijn er nog de bibliotheken. Aan het einde van het jaar keert de Lira de Leenrechtvergoeding uit. Hoe vaker je boeken worden uitgeleend, hoe hoger je vergoeding. Ik was verrast dat Atjeh, Atjeh! mijn populairste boek is. Het werd 99 keer uitgeleend. Het Groot Mahjong Boek werd 82 maal uitgeleend, Englandspiel 30 keer en S.O.S. Paulus Potter 13 keer. Met aftrek van 5% administratiekosten levert dit mij € 29,48 op.

Ik treur niet en als deze geringe opbrengst ertoe leidt dat onze jongens teruggeroepen worden uit Afghanistan heb ik alleen maar reden om te juichen.     

Eén reactie op “De inkomsten van mijn uitgaven”

 1. Zeger zegt:

  Hoi Jelte,

  Je vertaalde versie van Het Groot Mahjong Boek heb ik gelinkt via de mahjong.startpagina.nl pagina.

  Nu maar hopen dat ie ook uitverkocht raakt!

  nb heb je nog een reservespeler nodig voor het witte draak toernooi?

  groetjes,

  Zeger

Laat een reactie achter

*
Om te voorkomen dat er veel nep reacties worden geplaatst is deze code verplicht
Anti-Spam Image