Eerste recensie is zeer lovend!

Tot grote opluchting van de fans van Zaans groentje is de eerste bespreking van het boek zeer lovend. De twee boekenrecencisten van de VPRO radio, Paul van der Gaag en Hans Olink, waren kort en krachtig. Hij geeft ‘een ontzettend mooi beeld’ van een arm milieu uit de Zaanstreek en ‘het is zo sober en bescheiden opgeschreven doet het soms aan Maarten ’t Hart doet denken’.  ‘Ik ben er eigenlijk heel enthousiast over!’

De boekbespreking werd uitgezonden in het VPRO radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd op zondag 25 november. Zaans groentje ..’ Dit is het gesprek tussen de twee heren: 

Het volgende boek wat we op ons lijstje hebben staan: ‘Zaans groentje en andere verhalen’, Jelte Rep.

Dat is een mooi klein boekje. Jelte Rep kennen we een beetje. Volgens mij was hij één van de eersten ..

Een journalist toch?

Ja, .. die aan een groot publiek het Englandpsiel heeft uitgelegd. Ik vond dat toendertijd fascinerend. Hij heeft een grote documentaire over het Englandspiel gemaakt. En nu – hij is een jaar of 70 – schrijft hij verhalen.
De hoofdfiguur heet Jelle Rot. Nou dan denk ik: als je Jelte Rep heet, dat dat dus autobiografisch is.

Autobiografische verhalen?

Ja, hij geeft een onzettend mooi beeld van een arm milieu in en vlak na de oorlog in de Zaanstreek. En het is zo sober en bescheiden opgeschreven dat het soms aan Maarten ’t Hart doet denken.

Is het een roman of een boek dat schetst hoe Nederland historisch in elkaar zat?

Nou, hoe Nederland in elkaar zat, dat gaat wat ver. Hooguit hoe de Zaanstreek .., hoe het klein milieu van een sigarenhandelaar in de Zaanstreek eruit zag. Dat doet hij mooi. Ik ben er eigenlijk erg enthousiast over.
Je hebt wel vaker dat als een journalist romans gaat schrijven – dan wordt het vaak wel aardig, omdat hij weet dat ieder woord er vaak één te veel is, want dat wordt maar geschrapt, dus hij eh..

Doorgaans ben je niet enthousiast over dit soort boeken.

Wat voor soort boeken?

Dit soort boeken met een zekere nostalgie. Men schrijft het al gauw verkeerd op in jouw ogen.

Ja ja, precies, maar dit is literatuur vanuit een journalist geschreven.

Het fragment is ook te beluisteren op de website van OVT en dan klikken op OVT 25 november uur 2 en doorspelen naar 18 min 50 sec. 
 

5 reacties op “Eerste recensie is zeer lovend!”

 1. Ab Revoort zegt:

  Hoi Jelte.
  Ik hoorde zoëven (zondagochtend 25 november) een heel lovende recensie bij O.V.T. op radio 1! Recensenten: Paul van der Gaag en Hans Olink. Verdiend vind ik.
  Ab

 2. Hans van der Poel zegt:

  Dag Jelte,
  Vanochtend viel bij de boekbesprekingen in Onvoltooid Verleden Tijd van de VPRO plotseling jouw naam. Je publicatie werd kort, maar zeer lovend beoordeeld. Gefeliciteerd!
  Ik wens je van harte een bestseller toe.
  Hans

 3. René Swetters zegt:

  Van Harte Gefeliciteerd met je debuut en alle aandacht die het boek en jijzelf hebt gekregen.
  Ik had alles gemist in Japan, want zo bekend ben je nu ook weer niet, maar zondagochtend kwam je boek al tot ons via de radio in OVT en je website deed de rest. Erg goed.
  René en Tiny.

 4. Martin Rep zegt:

  Jelte

  Niks van aantrekken die recensies, is allemaal jaloezie! Zaans Groentje is gewoon een heel goed boek! Onze hele familie heeft het met veel plezier gelezen. We zien uit naar het vervolg.

 5. Leo Uyterlinde zegt:

  Mooi boek, Jelte! Met plezier en enige herkenning vanwege de gereformeerde achtergrond heb ik het tot me genomen. Rake sfeertekeningen.
  Je bent alleen te vroeg gestopt vind ik – als lezer bleef ik wat verlaten achter met de nieuwsgierigheid hoe het na dat hectische einde dan verder ging.
  Of heb je een geniepige cliffhanger ingebouwd?

Laat een reactie achter

*
Om te voorkomen dat er veel nep reacties worden geplaatst is deze code verplicht
Anti-Spam Image