Op stap door de buurt

Deze maand is één van mijn beste vrienden jarig. Ik ben een persoonlijke kennis en ik kan altijd met de gekste vragen bij hem terecht. Bijna altijd heeft hij een antwoord: Wikipedia, 15 jaar. Niet alleen hoeveel inwoners Monokwari heeft (130.000) of wat de sterfdatum is van Abraham Kuyper (8 november 1920, Den Haag), maar ook wat er In de buurt te zien is, een nieuw handigheidje van hem op mijn tablet. In de buurt is op 180 meter bijvoorbeeld een Heilig Hartbeeld. Dat wist ik natuurlijk zelf ook wel, maar niet dat het gemaakt is door de Vlaamse beeldhouwer Jozef Cantré (Gent, 1890 – 1957).

Het Media Park in Hilversum loop je zo binnen.

Het Media Park in Hilversum loop je zo binnen.

Om de verjaardag van Wikipedia te vieren maak ik aan zijn hand een uitstapje In de buurt. Op 790 meter van hier vond de moord plaats op Pim Fortuyn, laat Wiki weten. Ik had het pistoolschot kunnen horen, als ik thuis was geweest, zo dichtbij, maar op de plaats van het misdrijf ben ik nog nooit geweest. “De moord op Pim Fortuyn was een daad die op 6 mei 2002 in Hilversum werd gepleegd door Volkert van der Graaf”, doceert Wiki. “Dit was negen dagen voor de parlementsverkiezingen waarbij voor de politieke partij van Pim Fortuyn, de LPF, een grote zege werd voorspeld.”

Het was vooral een grote en beschamende schok, dat zoiets in ons brave Nederland kon gebeuren. En nog erger: bij mij om de hoek. Misschien was Volkert van der Graaf wel langs mijn huis gelopen op weg naar het Media Park, het geladen pistool in zijn zak. Wiki: “Star Firestar M43 (9 x 19 mm).” In Den Haag, waar het Torentje wachtte op de komst van Fortuyn, braken rellen uit, een auto werd in brand gestoken, de internationale pers stormde toe, news flashes op alle media.

Die 790 meter zijn hemelsbreed gemeten. Vliegen kan ik alleen in mijn dromen. Wiki heeft me wel de coördinaten gegeven (52° 14’ 6” NB, 5°10’ 21” OL) maar het Media Park is voor mij bekend terrein. Denk ik. Wàs bekend terrein. Toen stonden er stevige hekken met slagbomen en portiers, die pasjes wilden zien en precies wilden weten wat je kwam doen. Nu slenter ik zo het terrein op en raak meteen de weg kwijt tussen al die nieuwe gebouwen en paviljoens. De weg die toen door het park slingerde heet nu boulevard en op het toenmalige radio- en geluidsarchief staat nu met koeienletters United. Ik heb daar uren doorgebracht op zoek naar passende muziek en/of het geluid van een boos blaffende hond, maar zelfs het gebouw lijkt niet meer op vroeger. Hier is het toch gebeurd?

Op de parkeerplaats is een gedenkplaat aangebracht.

Op de parkeerplaats is een gedenkplaat aangebracht.

Ik spreek twee parkwachters aan, die een verkeerd geparkeerde auto staan te bekeuren, maar zij weten het ook niet en verwijzen me naar het Info Paviljoen. Daar wordt me uitgelegd hoe ik moet lopen: om dit gebouw heen en dan links aanhouden naar de parkeerplaats achter United. Ik kom uit op een plek die ik tien minuten geleden al rakelings passeerde en daar vind ik uiteindelijk de ingemetselde koperen plaat, die de plaats van het delict markeert.

Wiki: “Fortuyn verliet kort na 18.00 uur de studio van Radio 3FM op het Media Park in Hilversum, waar hij kort tevoren interviews namens zijn partij LPF had gegeven. De laatste persoon die hem interviewde was Filemon Wesselink, die op dat moment stage liep bij 3FM. Fortuyn werd op weg naar zijn auto neergeschoten.  Ooggetuigen waren onder anderen Fortuyns gelegenheidschauffeur en kandidaat-Tweede Kamerlid Hans Smolders, een woordvoerder van de LPF, en radiopresentatoren Ruud de Wild en Jeroen Kijk in de Vegte. Reanimatie mocht niet meer niet meer baten. Fortuyn overleed kort na de aanslag. Hij is 54 jaar oud geworden.

De gedenkplaat.

De gedenkplaat.

‘Pim Fortuyn, † 6 mei 2002’, staat er op de plaquette. Vermoord. Plotseling had Nederland niet alleen 4 mei en 5 mei, maar ook een beschamende 6 mei.

Ook hier, bij deze boom, sloeg de dood hard toe.

Ook hier, bij deze boom, sloeg de dood hard toe.

Binnen een minuut  ben ik het Media Park uit. Tegenover het United-gebouw aan de drukke ringweg staat een boom, die ik nooit vergeten kan. Lange tijd hebben daar bosjes bloemen gelegen. De bast van de boom was gedeeltelijk weggeslagen. Twee meisjes, die hun ouders van Schiphol gingen ophalen, vlogen er met de auto van pa tegen aan en waren op slag dood. Wiki weet er niets van, maar ik moet er altijd weer aan denken als ik op Schiphol land of over de ring naar huis rijd.

Het Texaco-benzinestation en rechts het leegstaande TROS-gebouw.

Het Texaco-benzinestation en rechts het leegstaande TROS-gebouw.

Wiki is nog niet uitverteld: “De dader werd even later enkele straten verderop, na onder meer door Smolders te zijn achtervolgd, door twee agenten gearresteerd. De aangehouden man werd door de politie geïdentificeerd als Volkert van der Graaf, een Nederlander van toen 32 jaar, woonachtig in Harderwijk. Hij had ten tijde van de moord geen strafblad en was werkzaam voor de milieubeschermingsorganisatie Vereniging Milieu-Offensief. (..) Als motief voor de moord verklaarde Van der Graaf dat hij Pim Fortuyn zag als een gevaar voor de zwakkeren in de maatschappij.”

Vanaf het spoorwegviaduct in de ring probeer ik een foto te maken van het benzinestation, waar Van der Graaf werd overmeesterd, op een paar honderd meter van het Media Park. Snel lopen kon ie kennelijk niet. Twee zwervers hebben het viaduct tot hun slaapplaats gekozen. Een van hen zwaait uitdagend naar me, maar heeft zich alweer diep onder hun dikke laag plastic teruggetrokken als ik hun domein passeer. Over zwervers In de buurt en gewonde bomen meldt Wiki niets.
Een goeie vriend hoeft niet alles te weten.

Twee daklozen slapen tegenover het lege TROS-gebouw met plaats genoeg voor 300 daklozen.

Twee daklozen slapen tegenover het lege TROS-gebouw waar plaats genoeg is voor minstens 300 daklozen.

Laat een reactie achter

*
Om te voorkomen dat er veel nep reacties worden geplaatst is deze code verplicht
Anti-Spam Image