Over Gilles

De verhalenbundel ‘Zaans groentje ..’ is opgedragen aan Gilles. Wie is deze muze? En op welke manier inspireerde hij de schrijver? Alles over Gilles:  

 


Gilles helpt zijn opa bij het signeren van ‘Zaans groentje..’

 

‘Boeken zijn vaak opgedragen aan personen op wie de schrijver zeer gesteld is of op wie hij indruk wil maken,’ zei Jelte Rep bij de presentatie van zijn boek. ‘Ik heb dat met geen van mijn boeken gedaan, maar dit keer maak ik een uitzondering. Ik heb het opgedragen aan de grootste analfabeet in ons midden, onze kleinzoon Gilles, die al ontzettend veel kan maar nog niet lezen. Ook het onderscheid tussen een boek en een scheurkalender weet hij nog niet.

Maar tegen de tijd dat hij wil lezen over opgroeien in een ingewikkelde en opwindende wereld, ben ik er misschien niet meer om te vertellen hoe je kunt ontgroenen en volwassen kunt worden. Maar dan is er altijd ‘Zaans groentje..’ – als een rotsvast baken in woelige tijden. Speciaal voor hem. En natuurlijk voor al die tienduizenden anderen die tegen die tijd deze verhalen verslonden hebben.’ 

 

Gilles Hugo Franzen is geboren op 26 augustus 2006 in Hilversum. Hij zal dus pas in 2112 leren lezen. Ten tijde van de presentatie was zijn woordenschat slechts beperkt tot de volgende woorden:
Opa – komt 1 x in Zaans groentje voor,

Oma – komt 3 x voor,

Pappa – komt 1 x voor,

Mamma – komt 1 x voor,

Boek – komt 4 x voor,

Bloem – komt 7 x voor,

Koe – komt 3 x voor,

Poes – komt 2 x voor,

Eend – komt geen één keer voor.  

 

In de parenteel van de familie komt de voornaam Gilles vòòr 2006 niet voor. Hoe komt Gilles dan aan zijn naam? Hij is vernoemd naar de Amsterdamse Gilles van Ledenbergstraat, waaraan zijn ouders romantische herinneringen koesteren.

 

 Gilles van Ledenberg

En wat heeft die Gilles van Ledenberg dan wel gedaan dat er een straat naar hem vernoemd is? Hij is de beroemdste zelfmoordenaar uit de vaderlandse geschiedenis.

 Gilles van Ledenberg (ca 1550 – 1618) was raadpensionaris van de Staten van Utrecht en een nauw bondgenoot van Johan van Oldenbarvelt in diens conflict met prins Maurits. Van Oldebarnevelt had tijdens de Tachtigjarige Oorlog een bestand met Spanje gesloten, waarvan de handel profiteerde maar waarvan Maurits baalde. De prins had graag door willen vechten om zijn militaire kwaliteiten te etaleren. Het conflict werd steeds groter en bestreek steeds meer terreinen, ook het godsdienstige. In 1618 liet Maurits alle remonstrantse leden van de Staten van Holland arresteren: Johan van Oldenbarnevelt, Hugo de Groot, pensionaris van Rotterdam, Rombout Hoogerbeets, pensionaris van Leiden en Gilles van Ledenberg, secretaris van Utrecht.


Op 12 mei 1619 werd Van Oldenbarnevelt tot zijn eigen verbijstering ter dood veroordeeld en de volgende dag op het Binnenhof onthoofd. De Groot en Hoogerbeets werden tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld en naar Slot Loevestein overgebracht.

Gilles van Ledenberg pleegde in september 1618 zelfmoord in zijn cel, om te voorkomen dat zijn bezittingen verbeurd zouden worden en zijn familie verarmd zou achterblijven. De Staten-Generaal wilde de berechting doorzetten en liet zijn lijk inpekelen. Hij werd in een kist voor het hof gesleept en veroordeeld tot ophanging op het Galgenveld in Den Haag. Zijn weduwe wist uiteindelijk een fatsoenlijke begrafenis voor hem te regelen bij Utrecht.

 
Prent van de terechtstelling van Gilles van Ledenberg.

Eén reactie op “Over Gilles”

  1. Adrian Lautenbach zegt:

    Leuk om te lezen dat de naam Gilles weer bestaat. Ben geboren en getogen in de Gilles van Ledenbergstraat lange jaren geleden. De laaste keer dat ik de straat zag was in de zomer van 2002. Een beetje veranderd, de lantaarnpalen zijn verwijdered en het straatlandschap (street-scape) ziet er nu vreemd uit.

    Doei, adrianl

Laat een reactie achter

*
Om te voorkomen dat er veel nep reacties worden geplaatst is deze code verplicht
Anti-Spam Image