Over Jelte Rep

Jelte Rep werd geboren in de Zaanstreek. Om precies te zijn: op 15 juni 1940 in het Gemeentelijk ziekenhuis van Zaandam. Hij groeide op in Koog aan de Zaan en later (vanaf 1950) in Zaandam.

Hij werkte als journalist bij dagblad Trouw, waar hij veel over de USA schreef. In 1974 kwam hij in dienst van de NCRV televisie. Hij maakte veel documentaires, meestal over historische onderwerpen, en ontwikkelde zich tot scenarioschrijver. Samen met het Farce Majeur team schreef hij mee aan de comedy Prettig Geregeld, samen met Felix Thijssen aan de spannende serie Coverstory.

Jelte ontwikkelde zich ook als expert op het gebied van mahjong, het opwindende Chinese gezelschapsspel en hielp mee om het bekendheid te geven in Nederland. In een wijde kring gaf hij mahjonglessen. Hij vervaardigde videofilms over mahjong, hoe je het kan spelen, waar het vandaan komt en over mahjongcuriosa. Hij stond aan de wieg van de Nederlandse Mahjong Bond, enkele jaarlijkse mahjongtoernooien en mahjongclubs.
Hij schreef boeken over mahjong zoals Het Groot Mahjong Boek, Het nieuw mahjong boek en The Great Mahjong Book. Jelte staat dan ook bekend als dr. Mahjong.