Sigarenmagazijn Rot

  Meidoornstraat 55, Zaandam, ca 1957

Voor de populaire webkrant de Zuidkanter bezocht verslaggeefster Greet Plekker Meidoornstraat 55 in Zaandam, waar het Zaans groentje opgroeide. Zij fotografeerde de straat zoals die er nu uitziet, maar zo zag het er veertig jaar geleden uit.

Citaat uit Zaans groentje:
Wij missen de vooruitziende blik van de man die ons heeft voortgebracht en door wie we tegenwoordig aan de verre rand van Zaandam wonen, daar waar de straten doodlopen in drassige weilanden. De Uithoek heet de wijk. De winkel die vader daar begonnen is, heet Sigarenmagazijn Rot.

De stedenbouwkundige situatie is in de loop der jaren drastisch gewijzigd. Op de drassige weilanden werd een nieuwe wijk gebouwd. De Meidoornstraat werd verlengd en kreeg er nieuwe zijstraten bij: Dennestraat en Sparrestraat. En nog weer later: Cederstraat en Taxusstraat. Haaks tussen de oude Meidoornstraat en de nieuwe kwamen de flatwoningen van de Wibautstraat. Weer later werd de Vijfhoek gebouwd en een breed gat in de J.P. Troelstralaan geslagen om aansluiting te maken. Het bouwen en breken ging door. De Wibautstraat kreeg aansluiting op een uitvalsweg en op het kruispunt Troelstralaan – Wibautstraat kwam een krap viaduct om het verkeer veilig de stad in- en uit te loodsen. Weer later werden de Vijfhoek en het viaduct gesloopt. Nieuwe huizen verrezen.

Sigarenmagazijn Rot maakte een soortgelijke, stormachtige ontwikkeling mee. De familie Rot kon het pand nummer 57 kopen en ging daar wonen, zodat de winkel op nummer 55 flink kon uitbreiden. Voor het gezin was er eindelijk een woonkamer van normale afmetingen beschikbaar. 

Maarten Rot kreeg een kamer aan de voorkant van het nieuwe huis. Van het uitzicht maakte hij een schets:

Links zijn de flats van de Wibautstraat te zien, in het midden de oprit (‘kluft’) van het viaduct, daarachter de ‘nieuwe’ Meidoornstraat en de hoogbouw van de Vijfhoek, rechts een elektriciteitshuisje. Met die omgekeerde harken op de daken konden zwart-wit televisiebeelden ontvangen worden.

Laat een reactie achter

*
Om te voorkomen dat er veel nep reacties worden geplaatst is deze code verplicht
Anti-Spam Image