Spelen met zilver

Speciale handschoenen voor speciale stenen

Speciale handschoenen voor speciale stenen

Ooit met een zilveren mahjongspel gespeeld? Ik wel. En hoe was dat? Heel bijzonder en nog eervol bovendien.

Het massief zilveren spel is gemaakt door de Schoonhovense goudsmid Janny Adelaar. Zij is één van het groepje Nederlanders dat mahjong het mooiste spel ter wereld vindt. Het maken van een zilveren mahjongspel leek haar dan ook een ultieme uitdaging. Anderhalf jaar geleden begon ze aan haar gigantische klus. Deze maand, 1300 werkuren later, was het spel klaar. Een kleine groep genodigden mocht daarop met Janny het spel inwijden.

Het spel weegt in totaal zeven kilo en kost € 52.500. Voor dat bedrag krijg je 144 zacht-glanzende zilveren mahjongstenen, 88 zilveren fiches, twee zilveren dobbelstenen, vier zilveren windschijfjes, een schitterende cassette van mahoniehout, met vijf laadjes voor de stenen en voor de accessoires en vier mahjongstokken, alles precies pas. Zelfs zo passend dat als je de deksel van de cassette sluit je lucht hoort ontsnappen.

Aangezien ik in mijn rol van dr. Mahjong Janny veel adviezen heb gegeven over de gravures en hun kleuren was ik ook uitgenodigd bij het openingsritueel in haar huis. En zo zat ik dan even later aan de mahjongtafel een zilveren mahjongmuur te bouwen. Eén zilveren steen kost ongeveer € 350. Een muur van 36 stenen kost dus € 12.600. Dat is wel even wennen.

Er was meer om aan te wennen. De stenen wegen ongeveer 70 gram. Dat is wat zwaarder dan een gemiddelde mahjongsteen. Om de zilveren stenen niet al te zwaar te maken heeft Janny ze iets platter gemaakt. Dat heeft als nadeel dat ze wat lastiger oppakken. Bovendien had Janny ons uitgerust met witte handschoenen, zodat we als Mickey Mouses rond de tafel zaten. Vingerafdrukken blijven namelijk snel achter op zilver. Maar met die handschoenen werd het pakken van de stenen nog lastiger. Echter het uit je handen laten glippen van zilveren stenen, werd ook niet op prijs gesteld. Zilver is een zacht metaal en is gevoelig voor stoten. Het roeren van de stenen moest dan even behoedzaam gebeuren als het voeden van een prematuur geboren baby. En het bouwen van een muur van € 12.600 was zo mogelijk een nog grotere uitdaging in zelfbeheersing.

Ik blijk een 'dood spel' te hebben.

Ik blijk een 'dood spel' te hebben.

Daar kwam nog bij dat gespeeld werd volgens spelregels, die ik niet beheers. Zo overkwam mij het smadelijke onheil van een dood spel en belandde ik op de onderste plaats van de zilveren competitie. Toch heb ik het spelen met het zilveren mahjongspel, dat ik van zeer nabij geboren heb zien worden, als een unieke gebeurenis ervaren. Net zoals je eens in je leven Napels moet hebben gezien, of de Chinese muur, zo moet je ook eens in je leven met zilveren mahjongstenen hebben gespeeld.

Het spel is inmiddels opgeborgen in de kluis, nadat Janny het weer opgeschuurd en gepolijst had. Het is alleen nog te bewonderen in het virtuele Mahjong in Holland Museum en gedurende de drie dagen van het WK Mahjong in Utrecht. De handschoenen heb ik mogen houden als een tastbare herinnering aan het mooiste verlies van mijn leven.

Laat een reactie achter

*
Om te voorkomen dat er veel nep reacties worden geplaatst is deze code verplicht
Anti-Spam Image