USA is ook enthousiast

Bibliotheek New York

Iedere vrijdagmorgen sla ik verwachtingsvol de boekenbijlage van De Volkskrant open om de recensie van mijn boek te lezen. Maar tot nu toe zwijgt De Volkskrant over mijn meest recente meesterwerk. Net als de andere landelijke kranten. Hoe lang moet een schrijver wachten en na hoe lang begrijp je dat er geen recensie komt en dat je liefdeskind verdronken is in het massale aanbod van titels tegen het einde van het jaar? Er moet toch minstens één alerte recensent zijn die het kleinood ziet schitteren tussen de bulk aan boeken?

Toch kwam er deze week weer een opbeurende recensie binnen, zij het van verre en over een ander boek, maar leuk genoeg om deze schrijver voorlopig niet in somberte te laten vervallen. In het januari-nummer van het Amerikaanse Library Journal wordt The Great Mahjong Book positief besproken en aanbevolen.

Foto: Public Library van New York: Is Rep’s available?

Library Journal adviseert Amerikaanse bibliotheken over de aanschaf van recent verschenen boeken. Vindt het blad je boek niks dan zal het door geen een bibliotheek worden aangeschaft. Wordt je boek aanbevolen, dan is de kans groot dat het boek binnenkort te vinden is in iedere bibliotheek, van Alaska tot op Hawaii. Dat staat dus te gebeuren met The Great Mahjong Book.

Hier de integrale tekst van de bespreking uit Library Journal. Er worden twee mahjongboeken besproken, beide uitgegeven door Tuttle: 

Rep, Jelte. The Great Mahjong Book: History, Lore, and Play. Tuttle.
2007. 224p. illus. index. ISBN 978-0-8 048-3719-4. pap. $19.95.

Sandberg, Elaine. A Beginner’s Guide to American Mah Jongg: How To Play the Game and Win. Tuttle. 2007. 128p. illus. ISBN 978-0-8048-3878-8. pap. $14.95.

 While its Chinese roots go deep, mah-jongg was an early 20th-century phenomenon that enjoyed popularity throughout Asia and in the West as well. There are many baffling variations of the game, depending on where it is played. The Japanese have developed automatic mixing tables, while the National Mah Jongg League has standardized the rules for play in America, where the game is experiencing somewhat of a revival.

Mah-jongg instructor Rep, a Dutchman (his book is translated from Dutch), casts a wide net to provide general background on the game and explain how it is played today and has in the past been played around the world. He tells us, e.g., that many of the mah-jongg tiles used in the 1920s were carved and decorated in China on cow bones imported from American slaughterhouses. Contrarily, Sandberg, a mah-jongg instructor who teaches in the Los Angeles area, focuses on play in this country.
Both books are clearly written and well illustrated with numerous examples. Rep’s serves a broader range of interests and so would therefore be best for libraries limited to buying only one of these books, but any American public library serving a community with active mah-jongg groups will want Sandberg’s as well.

*Harold M. Otness, formerly with Southern Oregon Univ. Lib., Ashland

Vertaling: Hoewel het diepe Chinese wortels heeft, was mahjong in het begin van de 20-ste eeuw een fenomeen dat heel populair werd in zowel heel Azië als in het Westen. Er zijn veel verbijsterende varianten van het spel, afhankelijk van waar het gespeeld wordt. De Japanners hebben automatische speeltafels ontwikkeld, terwijl de Nationale Mah Jongg Bond de regels heeft gestandaardiseerd om te spelen in Amerika, waar het een zekere opleving beleeft.

Mahjonginstructeur Rep, een Nederlander (zijn boek werd uit het Nederlands vertaald) maakt een brede opzet en verschaft een algehele achtergrond van het spel en hoe het tegenwoordig gespeeld en in het verleden gespeeld werd over de hele wereld. Hij vertelt o.a. dat veel van de mahjongstenen die in de jaren ’20 werden gemaakt en gegraveerd in China afkomstig zijn van geïmporteerde koeienbotten uit Amerikaanse slachthuizen. In tegenstelling daarmee focust Sandberg, een mahjonginstructeur die les geeft in het gebied van Los Angeles, zich uitsluitend op de Amerikaanse speelwijze.

Beide boeken zijn helder geschreven en goed geïllustreerd met vele voorbeelden. Het boek van Rep bestrijkt een breder terrein en is daarom het beste voor bibliotheken die zich slechts één van deze boeken kunnen aanschaffen, maar iedere Amerikaanse openbare bibliotheek in een plaats met actieve mahjongclubs zal ook het boek van Sandberg willen hebben.

Harold M. Otness, voorheen werkzaam bij de Universiteit Bibliotheek van Southern Oregon te Ashland.

4 reacties op “USA is ook enthousiast”

  1. Griete zegt:

    Gefeliciteerd met de mooie recentie. We zijn trots je te mogen kennen.

    XX, Griete.

  2. Noortje zegt:

    Beste Jelte,

    Geweldig al die lovende recensies! Maar zo wordt het steeds spijtiger dat ik op geen enkele manier aan het boek in de Nederlandse versie kan komen. Ik heb echt alle boekhandels in Nederland onderhand benaderd en overal krijg ik te horen dat het niet meer verkrijgbaar of uitverkocht is.
    Wie zou mij alstublieft nog aan het “Groot Mahjong Boek” kunnen helpen?
    Als het echt niet meer verkrijgbaar is wordt het dan niet eens tijd voor een 2e druk?
    Nogmaals gefeliciteerd met alle lovende reacties en hopelijk is er iemand die dit leest en mij aan een boek kan helpen.
    Vriendelijke groeten
    Noortje Willemsen

  3. Noortje zegt:

    Het is dan misschien wel handig om hier mijn mail adres achter te laten…
    Voor het geval toch iemand een boek heeft en contact met mij wil opnemen. mijn adres is wms@de-csv.nl
    Alvast bedankt

  4. Noortje zegt:

    Beste Jelte,

    Wij zijn helemaal gelukkig!
    Van uw broer Martin hebben we namelijk nog een boek over kunnen nemen. Het is echt een heel leuk boek en we zijn er blij mee.
    Ik heb verder nog meer familieleden, vrienden en kennissen die het wel zouden willen hebben, dus volgens mij is het echt de moeite waard om het opnieuw uit te geven.
    Succes ermee.

Laat een reactie achter

*
Om te voorkomen dat er veel nep reacties worden geplaatst is deze code verplicht
Anti-Spam Image