Weer een lovende recensie

Alweer een lovende recensie voor ‘Zaans groentje ..’ Deze is bestemd voor alle bibliotheken in Nederland. Dus is de boekhandel uitverkocht of wil je je eigen exemplaar netjes houden, dan kun je binnenkort terecht in de bibliotheek.  De verhalenbundel wordt door de recensent gezien als een roman.

Jelte Rep : Zaans Groentje en andere verhalen – Dit (kennelijk autobiografisch getinte) boek – blijkbaar door de auteur gezien als een verhalenbundel, maar met even veel recht als een roman te benoemen – schetst de auteur (1940), voormalig journalist bij Trouw en NCRV een beeld van het opgroeien in de naoorlogse jaren. De setting is vooral de Zaanstreek. Rep geeft een warm en humorvol beeld daarvan: een vader met ambities, de dood van de moeder, de ontluikende erotiek en seksualiteit. Hoe anders de situatie in het naoorlogse Nederland was ten opzicht van die in de USA wordt duidelijk door de vergelijking met Bill Bryson’s The Thunderbolt Kid. Voor de oudere generaties die het geheel of gedeeltelijk hebben meegemaakt zal dit boek vele beelden van herkenning geven, jongere generaties kunnen zich een beeld vormen over een tijd waarin veel dingen anders waren dan nu. Normale druk. – J.T.G. Maas

9 reacties op “Weer een lovende recensie”

 1. Sanne zegt:

  Ook ik vond je boek erg leuk om te lezen. Na 2 dagen kwam het einde al in zicht, helaas. Natuurlijk was ik ‘verplicht’ om hem lezen, want je bent mijn peetvader (al heb ik die inmiddels niet meer nodig, denk ik zo, maar je weet het niet…). Maar die verplichting viel snel weg, want simpel, ik vond het verhaal gewoon erg leuk, grappig en onderhoudend.

  Ik doe het je niet na. Gefeliciteerd ook met de goede recensies!
  Op naar een vervolg? Of een nieuwe roman/verhalenbundel?

  liefs, Sanne

 2. Peter Aten zegt:

  Ik heb je boek gelezen en heb er zeer van genoten. Het is eigenlijk geen verhalenbundel, maar een roman. Het had van mij wel dikker mogen zijn, want ik vond het jammer dat ik het uit had. Komt er nog een vervolg?

  Hartelijke groeten van Peter.

 3. Vincent Roode zegt:

  Ik kreeg het boek van mijn vader te leen en ben er meteen in begonnen met lezen. En heb er erg van genoten. Ook mijn vriend las het in één zucht uit! Ga vooral door met deze vorm van schrijven. Ik vond het zeer vermakelijk. En wacht met smart op de volgende!

  Groetjes Vincent

 4. Geert en Desirée, Aruba zegt:

  Echt aangenaam getroffen waren wij op ons huwelijksdiner door het boek (c.q. de roman zoals vader Simon het in zijn toespraak noemde) Zaans Groentje. Ik had al eerder op de weblog gekeken en hoopte iinderdaad dat wij het zouden krijgen. Die hoop is meer dan waargemaakt omdat mijn ouders het boek cadeau deden maar ook een goede vriend van mij uit Friesland!

  En om te bewijzen dat wij het waarderen, kun je op de foto zien. Wij zijn op huwelijksreis naar Venezuela, Los Roques geweest (het beste is hiernaar te googlen) waar wij op een luxe jacht, bijna gelijk aan de reis Amsterdam-Lemmer ‘-), vertoefden. Je kunt dus nu zonder overdrijven zeggen dat het boek over de hele wereld is gelezen

  Geert en Desiree

  Op de boot

 5. Henk Franzen zegt:

  Afgelopen dagen even langs de Rijn gezeten, ja ja bij Maurik. En ik had je boek meegenomen. Ik vond het prachtig. Veel aanknopingspunten ook. En herkenning. Ik ga er maar even niet vanuit dat het een complete biografie is, maar een broer met de naam Evert heb ik ook. Die naam zingt trouwens ‘breed’ door de familie, bij neven, opa’s en ooms. Jouw ‘sigaren’ waren bij ons in de ‘Indische buurt’ van Amsterdam ook zeer in trek. Echte hebbedingen.
  Gilles kan met recht trots zijn op de vader van zijn moeder. Waarmee ik maar weer handig het woord ‘opa’ vermeden heb.

 6. Frans J. Kok zegt:

  Ik heb gisternacht je boek Zaans Groentje gelezen. Ik dacht even om twee uur ’s nachts een hoofdstuk te lezen, maar ik heb het niet kunnen neerleggen. Heel goed werk van je. Gefeliciteerd.

  Great wordsmithing and wonderful development of the story lines. I like the little side shows which contribute so much to the overall picture you develop. The stories have a lot of depth not usually found in such short oeuvres. Since I lived in de Zaanstreek overlapped so much during the forties and fifties I probably liked it even more than I otherwise would have.

  The scenes with Yvonne were just precious. I also had a similar “tante” as the french like to call these ladies who take it upon themselves to introduce teenagers to the miracles of sex. Of course, nowadays they would be called sexual predators, but they served a useful if crude function in our time.

  Ik vond het vooral ook interessant omdat mijn moeder in het voorjaar van 1957 een galsteenoperatie in het Gemeente Ziekenhuis heeft gehad en er ook na vijf dagen een trombose bij gekregen heeft. Haar herstel duurde daarom in plaats van een maand vijf maanden. Gelukkig voor mij en mijn broer en zusters was het resultaat, hoewel angstaanjagend, niet zo drastisch als voor jouw moeder.

  Ik herinner me ook nog aan Blauw, de gymleraar, hoewel hij met pensioen gegaan is toen ik in de tweede klas zat en door Hart vervangen is.

  Het beste!

 7. Jelle van Doornik zegt:

  Ik heb met veel plezier je boek gelezen in het begin van de vakantie. Met de regen tikkend op het tentzeil, kwam ik moeiteloos in de juiste nostalgische stemming die ook zo mooi jouw verhalen kleurt.

  Van de drie verhalen vind ik de eerste het minste. Dat komt niet door de sfeertekening, die is heel mooi, maar wel door de enigszins voorspelbare plot.
  Mooi aan je boek vind ik ook de drie fasen van de jeugd die je beschrijft. Al lezend herken je moeiteloos soortgelijke situaties uit je lagere- en middelbare schooltijd. Het is een feest en soms een schok van herkenning.

  Wel jammer dat het boek niet meer aandacht gekregen heeft. Dat moet te maken hebben met de manier waarop de uitgever het “in de markt” gezet heeft. De uitvoering van het boek kan er ook wel iets mee te maken hebben: de omslag “stiers wreedheid” heeft naar mijn idee weinig te maken met inhoud en sfeer van je verhalen. Naar mijn bescheiden mening is de titel Zaans groentje ook te weinig uitdagend.

  Ze klinken een beetje flauw, deze opmerkingen, maar ik zeg het omdat het zo jammer is van de goed geschreven verhalen. Ik vind dat je er trots op kunt zijn. Ze verdienen aandacht en ze verdienen naar mijn idee een vervolg.

 8. Pier Prins zegt:

  Ik zou je nog laten weten wat ik van Zaans groentje vind. Nou, ik heb het met veel plezier gelezen. Ik ben zelf van kort na de oorlog, maar ik herkende de sfeer goed. Ook leuk om een Pier in het boek langs te zien komen.
  Knap hoe je de kindertijd (hij is een bangerik) en de adolescentie (hij is beginnend kunstenaar) schetst, en de ouders heel treffend. Ook de erotische ontgroening(en) vond ik heel goed.
  Man, begin nu maar snel aan die grote roman.

 9. Erik Zijlstra zegt:

  Hoi Jelte,

  Huwelijksreis
  Dit is een foto waarop ik Zaans Groentje aan het lezen ben tijdens onze huwelijksreis. Hij is genomen aan het zwembad van Hilton Batong Ai Resort in Sabah-Maleisië. Het boek was voor mij te kort, gelukkig was de huwelijksreis dat niet!
  Ik heb genoten van de verhalen, zeker ook omdat zowel het Zaanse als zeker het Friese me na aan het hart ligt. Binnen een dag had ik het boek uit, een echte pageturner.
  Ik ben benieuwd of we voor een volgend verhaal moeten wachten tot er een nieuw kleinkind wordt geboren! In beide gevallen hoop ik dat de (wacht)tijd snel verstrijkt.

  Erik Zijlstra

Laat een reactie achter

*
Om te voorkomen dat er veel nep reacties worden geplaatst is deze code verplicht
Anti-Spam Image